Accommodatie
Zwembad “de Oase” te Heeten is gelegen achter de sportvelden van de plaatselijke voetbalvereniging en nabij de tennisbaan. De toegang is aan de Dorpstraat, dichtbij de sporthal. Er is ruim voldoende parkeergelegenheid aanwezig.

Er is een onverwarmd familiebassin van 1,4 meter diep met een oppervlakte van 360 vierkante meter (12×30). Vanaf seizoen 2009 is er ook een 30 meter lange glijbaan aanwezig! Maar ook aan de allerkleinsten is gedacht. Tevens is er een peuter/kleuterbad. De zonneweide is maar liefst 3155 vierkante meter.

Adresgegevens
Zwembad “de Oase”

Dorpsstraat 1G

8111 AA Heeten

tel: 06-42470590

E-mail: info@zwembadheeten.nl

Postadres: zie secretaris

Historie
Het zwembad Heeten bestaat sinds 4 juni 1970.

Hoe het begon…

Eind jaren zestig ontstond bij een groep Heetenaren het idee om een eigen zwembad in Heeten te realiseren. In de zomer van 1970 was het zover! Middels een grote inzamelingsactie, een financiële bijdrage van de gemeente en de hulp van vele vrijwilligers was het eerste openluchtzwembad in Heeten een feit. Er werd een klein vierkant bad voor de peuters gemaakt, een iets groter en dieper bad voor kleuters en voor de gediplomeerde zwemmers een groot bad van 31,5 x 12,5 meter. Dit bad was gemaakt van aluminium platen die in ronde vormen op een betonnen vloer werden geplaatst.

1979 tot 2015

In 1979 werd het grote bad vervangen door een geheel nieuw zwembad van 30 x 12 meter met polyester wanden en een tegelvloer. Begin jaren 90 moest de gehele zuiveringsinstallatie worden vervangen en is er een groter waterzuiveringsgebouw gebouwd. Eind 1999 werd gestart met de realisatie van het nieuwe peuterbad. Door het plaatsen van een slang en een glijbaan, is er een scheiding tussen het peuter en kleuter deel.

In de jaren 2002 tot en met 2005 werden diverse plannen gemaakt en uitgevoerd voor diverse verbeteringen bij het zwembad. Door diverse subsidies, eigen geld en een grote inzamelingsactie in het dorp lukt het om de hele zuiveringsinstallatie te vernieuwen, een nieuwe kiosk te realiseren en in samenwerking met de voetbal twee kleedkamers met bergruimtes te bouwen. Een geweldige verbetering van de gehele zwemaccomodatie!

In 2008 gaat de internetsite van het zwembad in de lucht, alsmede gaat in 2008 een lang gekoesterde wens in vervulling: een 30 meter lange glijbaan! Eind 2008 wordt begonnen met het plaatsen van de glijbaan en het aanpassen van het straat- en hekwerk. Juni 2009 wordt de glijbaan in gebruik genomen.

Duurzaam en energie neutraal zwembad

In 2014 ontstond langzaam aan het idee om het huidige zwembad rigoureus te renoveren dan wel een geheel nieuw bad te gaan plaatsen. Met name Paul Nikamp was hiervoor de grote initiatiefnemer: Hoe mooi zou het zijn, om in 2020, als het bad 50 jaar bestaat, het gehele zwembad weer up-to-date te hebben! Helaas zal Paul het nieuwe bad nooit kunnen zien …

Er zijn een aantal redenen om het groots aan te pakken: de coating op de polyester wanden is op en de tegels op de bodem laten geregeld los. Het chloor wordt in de lengterichting van het bad gedoseerd, echter door aangescherpte regels is dit niet meer mogelijk en moeten alle leidingen en in- en uitlaten worden verplaatst om het chloor over de breedte te gaan doseren. Tevens gaat in 2023 een nieuwe regel in werking, waardoor de dossierinstallatie moet worden aangepast. Alles in één keer aanpakken lijkt de besten oplossing.

In 2015 worden de eerste gesprekken gevoerd met diverse zwembadbouwers en met diverse instanties voor de financiering en worden de eerste projectplannen en begrotingen gemaakt. Na een gesprek met Leader voor een subsidie wordt de late nog hoger gelegd: we willen een duurzaam en vooral energie neutraal zwembad!!! Om dit te realiseren is veel geld nodig, ca EUR 250.000. Door een subsidie van Leader, diverse grote giften uit het dorp, een aantal grote sponsoren en een grote inzamelingsactie in het dorp (EUR 45.000) kunnen de plannen worden gerealiseerd.

In 2017 wordt begonnen met het bouwen van drie overkappingen waar totaal 54 zonnepanelen op komen te liggen. Samen met de reeds aanwezige zonnepanelen op het dak van de voetbal zijn we nu energieneutraal. Tevens wordt er een werkplaats gebouwd tegen de huidige techniekruimte. Door de uitbreiding van de installatie is er in de techniekruimte geen plek meer voor de werkbank en gereedschap.

Begin september 2018 wordt begonnen met het verwijderen van de oude badwanden en leidingen en wordt het nodige grondwerk verricht. Ondertussen wordt door Hellebrekers het bad in vijf grote prefab delen gemaakt in de fabriek. Op 20 november 2018 was het dan eindelijk zover. Het nieuwe bad wordt door middel van een grote kraan in het oude bad geplaatst en we kunnen weer beginnen met opbouwen. In de maanden daarna worden de leidingen rondom het nieuwe bad aangelegd en aangesloten op de bestaande installatie, de grond rondom wordt aangevuld, een betonrand om het bad gestort en randtegels en het straatwerk aangebracht.

In de werkplaats worden twee kasten gemaakt voor opslag van chloor en zuur en in de techniekruimte een haarvanger aangebracht, LED verlichting aangebracht en worden een nieuw duurzaam chloor-doseersysteem aangelegd (niet meer slepen met vaten van 200 liter chloor, maar met emmers van 25kg chloorgranulaat). Ondertussen wordt tevens het hele besturingssysteem van de installatie vernieuwd, niet een aantal losse kasten door de hele techniekruimte, maar één centrale kast van waaruit alles bestuurd wordt.

Tijdens schoonmaakwerkzaamheden aan het peuterbadje werd duidelijk dat ook hier de coating op een aantal plaatsen was gescheurd. Besloten werd om een geheel nieuwe coatinglaag aan te brengen, uitgevoerd eind januari 2019. Gelijktijdig kregen de slang en het glijbaantje een nieuwe coatinglaag. In september 2019 gaan we de gehele ligweide frezen, vlak maken en voorzien van nieuw gras, zodat we juni 2020, bij het 50-jarig bestaan van het zwembad, een fantastisch mooi, energieneutraal en duurzaam zwembad hebben, gereed voor de komende decennia!!!

Samenstelling Bestuur

Ruud Elders (voorzitter)

ruud@zwembadheeten.nl


Martin Overmars (penningmeester)

martin@zwembadheeten.nl


Iwan Sibelt (secretaris)

Berghuisweg 7

8111 NC Heeten

iwan@zwembadheeten.nl


Roy Hollegien

roy@zwembadheeten.nl


Irma Gerritsen

irma@zwembadheeten.nl


Marloes Alferink

marloes@zwembadheeten.nl

Voor informatie over het banenzwemmen, kun je contact opnemen met Carolien Heuven (06-20 68 00 17).